10 drugs die jij nog niet kent

5:41 PM Laetitia V. 0 Comments

Vandaag werden de resultaten van de Global Drug Survey de wereld ingezonden. Maar de enquête ziet enkele drugs schandelijk over het hoofd. 21bis is gelukkig bij de pinken en maakte een lijstje van 10 genotsmiddelen waaraan je misschien niet meteen dacht. 
1. Oxytocine 
Ook wel de orgasmedrug genoemd. Oxytocine is de stof die een vrouw onder andere aanmaakt als ze haar hoogtepunt bereikt. Niet alleen voor de pret weliswaar, de stof zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt om zo spermacellen beter te vervoeren. Zo wordt de bevruchting bevorderd. Mannen zijn dan weer zo listig om oxytocine in hun sperma te voorzien zodat vrouwen zelfs zonder orgasme een fijn gevoel krijgen - meestal toch. De effecten van oxytocine zijn gevoelens van plezier die in de hersenen worden opgewekt.

2. Dopamine 
Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Opwekkende middelen verhogen het effect van dopamine, waardoor je je gelukkig voelt en dat wil blijven ervaren. Drugs die de hoeveelheid dopamine verhogen, kunnen schizofrenie-achtige verschijnselen zoals psychoses en afwijkende belevingen van de werkelijkheid opwekken. Wanneer de cellen die dopamine aanmaken beschadigd zijn, komt de impulsgeleiding naar de spieren in de problemen. Daardoor kan Parkinson ontstaan.


3. Suiker
Misschien wel de meest onderschatte drug in de samenleving. Het menselijk lichaam heeft nood aan het zoete goedje, het is zelfs noodzakelijk, maar een teveel ervan heeft een averechts effect. Obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten zijn maar enkele voorbeelden van effecten. Toch blijven we massaal verslaafd aan suiker. De reden? Onze voeding zit er vol van en ons lichaam kan er niet genoeg van krijgen. Wie kent het heerlijke gevoel van een sugar rush niet? De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat een maximum van 25 gram per dag genoeg is. Om te situeren: een blikje cola bevat al meer dan die hoeveelheid.

4. Cafeïne 
Koffie en cola lijken ongevaarlijk, maar cafeïne werkt verslavend. Het stimulerende effect verhoogt de concentratie en verdooft het gevoel van vermoeidheid. Maar het goedje heeft niet alleen positieve effecten. Het kan ook zorgen voor hoofdpijn, hartkloppingen, beven en duizeligheid. Hartpatiënten en zwangere vrouwen vermijden het dus best.

5. Endorfine 
Het klopje op de schouder van het menselijk lichaam, zo kan je endorfine samenvatten. De stof is vooral pijnstillend, maar zorgt ook voor gevoelens van geluk en euforie en wordt door de hersenen gemaakt of gebruikt als beloningssysteem. Hoewel de stof in verband wordt gebracht met drugs- en gokverslavingen wordt ze ook aangemaakt tijdens inspanningen. Zo kan je de runners high en de euforie na bungeespringen toeschrijven aan endorfine. Thrill-seekers zijn dan ook verslaafd aan het schouderklopje van hun eigen lichaam. Soms met gevaarlijke gevolgen.

6. Adrenaline 
Adrenaline komt vrij bij angst, stress, woede, kou, hitte pijn en bij fysieke arbeid. Het verhoogt de alertheid waardoor het lijkt of de tijd vertraagt en je beter kan reageren op de situatie. Dankzij adrenaline gaat een persoon zich ook veel opgewekter voelen, meer in controle van een situatie. Zodra de situatie weer normaal is, wordt dat gevoel vervangen door lusteloosheid en neerslachtigheid. Adrenalinejunkies zoeken het opgewekte gevoel om, maar beseffen niet dat te veel adrenaline gevaarlijk kan zijn. Een overproductie zorgt onder andere voor een mindere afweer waardoor je sneller ziek wordt, en voor een verhoogde bloeddruk met als gevolg hoofdpijn en duizeligheid. Te veel adrenaline kan ook leiden tot een burn-out.

7. Rilatine 
Origineel werd Rilatine ontwikkeld als medicijn om mensen minder verstrooid te maken en de concentratie te verhogen. Het pilletje werd vooral populair als genezingsmiddel van AD(h)D, al twijfelt men tegenwoordig of die ziekte überhaupt bestaat. Toch hield het enkele vlijtige rekels niet tegen om er misbruik van te maken. Door het pilletje te pletten en op te snuiven of in te spuiten krijg je een effect vergelijkbaar met dat van speed. Maar door de snelle verwerking van de hersenen zal je steeds meer nodig hebben. Risico’s zijn legio; van bloedklonters over infecties tot permanente beschadiging van het longweefsel.

8. Pijnstillers 
Dat pijnstillers verslavend zijn, is niet zo nieuw. Ze verdoven de pijn tijdelijk en je lichaam went ook vaak aan de effecten van de medicatie waardoor je de dosissen moet verhogen om hetzelfde effect te bekomen. Het gevaar van pijnstillers is dat de verslaving eraan vaak onbewust gebeurt. Mensen grijpen ook excuses als vermoeidheid aan om een pijnstiller te slikken en goed te kunnen slapen. Hoge doseringen vertragen de ademhaling, soms zodanig dat de gebruiker in slaap valt en kan sterven.

9. Hoestsiroop 
Als je een hoest hebt, neem je het zoete medicijnendrankje meestal zonder al te veel tegenzin in, maar de werkzame stof DXM is niet ongevaarlijk. In hoge hoeveelheden veroorzaakt het hallucinaties. De trip werkt in verschillende niveaus waarbij een van de hogere vergelijkbaar is met een bijna-doodervaring. Hoestdrankmisbruik is zo serieus dat South Park er in 2004 een aflevering aan wijdde.

10. Antidepressiva 
Medicatie slikken is gemakkelijk, maar vaak denkt niemand aan hoe het zit met stoppen. Bij antidepressiva krijgen de gebruikers die willen stoppen te maken met allerlei afkickverschijnselen. Vaak komen de gevoelens die bestreden werden door de medicatie terug als de dosissen minderen. Daardoor denken gebruikers vaak dat hun depressie nog niet over is en ze de pillen moeten blijven slikken. Onterecht. Raadpleeg altijd een arts voor je afbouwt!

Heb je vragen over drugs, drank, pillen of gokken? Contacteer dan de druglijn.
www.druglijn.be
Tel.: 078 15 10 20
Via 21bis.be 
Foto: CC BY 2.0 epSos.de